fbpx

Vegan Lupine Burger

Ik, Isabella, houd van homemade burgers! Omdat je eindeloos kunt variëren en spelen met ingrediënten. En omdat je er lekker veel in een keer kunt maken en ze vervolgens kunt invriezen of bewaren in de koelkast (erg handig als je kinderen hebt en niet elke dag zin/tijd om te koken). Wanneer ik burgertjes maak probeer ik de volgende elementen erin te verwerken: eiwitten (liefst peul + graan om een compleet aminozuurprofiel te creëren), ijzer en goede vetten. Dit maakt namelijk dat het goede vleesvervangers zijn. In deze burgertjes zitten lupine bonen, en dit zijn pas echte powerpeulen! Ze bevatten namelijk volwaardige eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines en mineralen waaronder ijzer, calcium en zink. Daarbij zijn ze ook duurzaam omdat ze lokaal worden geproduceerd. Het voedingscentrum stelt de volgende criteria aan een goede vleesvervanger, namelijk: eiwit (meer dan 20% van de energie), ijzer (meer dan 0.8 mg per 100 g), vit B1 (meer dan 0.06 mg per 100 g) en vit B12 (0.24 mcg per 100 g) en minder dan 1.1 g zout per 100 g. Hier kun je dus op letten wanneer je plantaardige vleesvervanger koopt in de winkel. Wanneer je het zelf maakt kun je misschien niet aan al die eisen voldoen, maar de meeste vegetarische en veganisten nemen een B12 supplement, dus dan krijg je alsnog langs die weg je B12 binnen. Benieuwd naar mijn recept voor deze Lupine burgers? Lees dan snel verder!

Dit heb je nodig:

  • een keukenmachin
  • 350 g gekookte lupine
  • 8 eetlepels havermeel
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • groente naar keuze. Ik gebruikte: 2 stengels bleekselderij, 1 paprika en veel spinazie
  • kruiden naar keuze. Ik gebruikte: 1 theelepel paprika poeder en 1 theelepel kerrie poeder
  • olijfolie om in te bakken
  • eventueel: bruine bollen + toppings zoals tomaat en komkommer + saus (ketchup mengen met vegan mayo)

Zo maak je het:

  1. fruit de ui, knoflook, kruiden en olijfolie in de koekenpan.
  2. voeg na 5 minuten de bleekselderij en paprika toe en bak nog zo’n 5 minuten.
  3. voeg tot slot de spinazie toe tot dat deze is geslonken.
  4. maal de helft van de lupine bonen grof in de keukenmachine en doe ze in een mengschaal.
  5. maal de andere helft fijn in de keukenmachine, samen met de ui, knoflook en groenten.
  6. voeg alle ingrediënten bij elkaar samen met het havermeel, en meng goed door elkaar. Maak er 8 burgers van en bak deze goudbruin (+- 5 min per kant).
  7. serveer op een bruine bol met de rauwkost en saus.

Wil je weten wat je nog meer met bonen kunt doen? Bekijk onze IGTV serie ‘Powerpeulen’ via onderstaande button.

IGTV Powerpeulen

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

2 reacties op “Vegan Lupine Burger”

    1. Go With The Glow

      Je kunt ook kruiden naar keuze gebruiken natuurlijk! Wat je zelf lekker vindt 🙂 veel plezier en enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Go With The Glow

Go With The Glow (GWTG) is een coachingspraktijk en kennisplatform, opgericht door Isabella Machinè en Loulou Machinè. Wij helpen vrouwen en moeders om te stralen van binnenuit.

nieuw ebook:

Plantaardige natuurvoering en Ayurveda voor kids

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Stuur een bericht!
Heb je een vraag?