fbpx

Ayurvedische golden boekweit bowl

Om goede balans in lichaam en geest te behouden wordt het in de Ayurvedische leer aangeraden om te eten en leven naar de seizoenen. De natuur is ontzettend intelligent en geeft ons elk moment van het jaar precies wat we nodig hebben. Het wordt daarom ook aangeraden om zo veel mogelijk te eten wat er in het seizoen is. Onze behoeften veranderen wanneer de wereld om ons heen verandert. Er wordt ook wel gezegd: ‘As is the macrocosm, so is the microcosm’, dit refereert naar het feit dat we één zijn met de natuur en dat we het meeste in balans leven wanneer we ‘in tunen’ op deze natuurlijke ritmes.

De lente is in Ayurvedische termen beter bekend als het “Kapha seizoen’“. Wanneer de winter tegen het einde loopt, en de lente aanbreekt, dan begint het ijs te smelten. De natuur begint te smelten en planten laten hun sappen vrij. We breken vrij van de vastgeroesterde winter en alles komt los. Wij ervaren ook meer vocht, liquiditeit en congestie in ons systeem, en dit komt vaak gepaard met een lente griepje. Zo een transitie van het ene seizoen naar de ander kan veel verandering in ons systeem teweeg brengen.

Om dit proces op de best mogelijke manier te ondersteunen is een lente detox aangeraden, (Meer info hier) maar ook om meer Kapha balancerende voeding te nuttigen. ‘Like increases like, and opposites balance’ is de wet waar het heling systeem van Ayurveda op gebaseerd is. Om de liquiditeit van Kapha te balanceren wil je dus meer droogte toevoegen aan je dieet.

Ayurveda Queen Bianca Fabrie deelt een heerlijk lente ontbijt met ons, namelijk de Golden boekweit bowl. Dit recept komt uit haar boek Holy Happy Belly – Ayurvedische recepten voor een energieke lente en zomer.

Wat heb je nodig:

 • 50 g boekweitvlokken
 • 200 ml rijstmelk 40 g rozijnen
 • 1 el zonnebloempitten
 • 2 gedroogde abrikozen, ontpit en in stukjes
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl gemalen kardemom
 • 1 tl geraspte verse gember

Zo maak je het:

 • Doe de boekweitvlokken met de rijstmelk  in een pan.
 • Roer kort door en voeg andere ingrediënten toe.
 • Laat dit op laag vuur zachtjes 10-15 minuten koken. Roer af en toe om aankoeken te voorkomen.
 • Als je de pap te dik vindt, kun je nog wat rijstmelk of water toevoegen.

Dit recept is voor 1 persoon -–glutenvrij- snelle suikervrij –lactose vrij 

* Boekweit is een goed alternatief voor tarwe, het is licht verhittend en droog en daarom  perfect voor in de lente.

 *Kurkuma reinigt je vanbinnen uit en zorgt o.a voor een stralende huid.

Bianca Fabrie

@holyhappybelly

Zolang ik me kan herinneren heb ik een voorliefde voor voeding en interesse voor de invloed daarvan op onze gezondheid.

Nadat ik zelf heb ervaren wat Ayurveda voor mijn gezondheid kan doen, na (jarenlang) last te hebben gehad van hormonale klachten, huidproblemen en allergiën, ben ik me gaan verdiepen in deze holistische leer. Eerst ben ik in de leer gegaan bij mijn Ayurvedische arts en daarna ben ik na de 4 jarige HBO opleiding aan de Academy of Ayurvedic Studies en een stage in een Indiase kliniek in 2012 afgestudeerd. Sindsdien ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk. Ik vind het geweldig om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen en met persoonlijke tips en advies het verschil te kunnen maken.

In 2019 schreef ik de Holy Happy Belly lente/zomer en herfst/winter boeken om Ayurveda toegankelijker te maken voor iedereen.

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Go With The Glow

Go With The Glow (GWTG) is een coachingspraktijk en kennisplatform, opgericht door Isabella Machinè en Loulou Machinè. Wij helpen vrouwen en moeders om te stralen van binnenuit.

nieuw ebook:

Plantaardige natuurvoering en Ayurveda voor kids

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Stuur een bericht!
Heb je een vraag?