De herontdekking van je ware zelf - psychologische en spirituele groei met hulp van PRI

Een gezonde mind is essentieel voor algehele gezondheid. De mentale gesteldheid is één van de, dan wel niet dé grootste oorzaak, van ziekte in het lichaam. Iedereen draagt mentale en emotionele patronen met zich mee, verhalen die je als klein kind bent gaan geloven en die nu jouw waarheid vormen. Een waarheid die je als kind heeft beschermd, maar die nu vaak helemaal niet meer relevant is. Als je geïnteresseerd bent ik de herontdekking van je ware zelf, en als je wil leven in het hier en nu, is dit artikel voor jou. 

Foto credits: Joyce Kamerbeek

Foto credits: Joyce Kamerbeek

Psychologie houdt zich bezig met het innerlijke leven (voelen, kennen en streven) en het gedrag van mensen. Hoe je je voelt, en hoe je denkt, is grotendeels al bepaald toen je nog in de buik zat, de manier waarop je ter wereld bent gekomen (stressvolle bevalling) en hoe je ouders met je om zijn gegaan als baby en de eerste jaren van je leven. Er zijn zelfs onderzoeken die tonen dat trauma’s en emoties tot wel veertien generaties doorgegeven kunnen worden. Hierbij wordt er geen verwijt gemaakt naar ouders, je ouders hebben altijd het allerbeste gedaan wat ze konden. Maar het is in dit verband van belang te weten dat als we worden geboren ons emotionele brein (de amygdala) al is volgroeid, maar dat het deel van ons cognitieve brein dat een ‘verhaal’ bij onze emoties kan plaatsen (de hippocampus) nog niet volgroeid is. Dat betekent dat we wel emoties kunnen ervaren, maar nog niet de cognitieve vermogens hebben deze emoties in een context te plaatsen. 

Je slaat dus al veel eerder emoties op, dan dat je kunt verklaren wat er gebeurt. Als je als baby bijvoorbeeld lag te huilen in je wiegje, zonder tijdsbesef en zonder te kunnen begrijpen of te verklaren dat er ‘zometeen’ of ‘straks’ echt iemand komt, dan kan dat voor een kindje al zo’n overweldigende ervaring zijn, die te groot is om te kunnen verwerken. Dergelijke emoties worden meteen weggemaakt (verdrongen), maar worden wel opgeslagen in ons emotionele brein.

Een reden waarom we bijvoorbeeld soms zo verbaasd zijn over onze eigen emotionele uitbarstingen in het heden, is dat ze vaak stammen uit het begin van ons leven toen alles nog verwarrend was en we geen woorden hadden om te begrijpen wat er gebeurde. 
Via mijn coach Sophie werd ik bekend met PRI: Past Reality Integration.

Deze therapie gaat ervan uit dat je als kind overlevingsstrategieën ontwikkelt waar je in het heden ‘last’ van kunt hebben. Zo kunnen er zich in het heden bijvoorbeeld situaties voordoen die je onbewust - dus zonder dat je het weet - herinneren aan een van de situaties die je vroeger als klein kindje hebt moeten verdringen, omdat ze toen te overweldigend waren om te kunnen verwerken. Dit kan komen met alle emoties en reacties van dien. Je wordt bijvoorbeeld boos of je voelt je angstig terwijl er geen letterlijk gevaar is. We dragen allemaal bagage mee, waarvan we vaak niet eens weten wát de inhoud is. Dat is belangrijk om je te realiseren, als je ineens schiet in een boze, angstige of ontkennende modus, of een modus waarbij je je niet blij met jezelf voelt. Het kan in zo’n geval dus heel goed zijn dat een symbool (een persoon of situatie) oude pijn heeft geraakt. Je gaat dan als het ware úit je volwassenbewustzijn en komt terecht in het kindbewustzijn waar ‘oude pijn’ wordt geraakt. Om die pijn niet te hoeven voelen schiet je automatisch in je eigen overlevingsmechanisme. Dit gaat geheel onbewust en volledig automatisch en je hebt hier geen idee van omdat je in je jonge jaren zo geprogrammeerd bent en jij niet beter weet. 

PRI gaat uit van 5 overlevingsstrategieën ook wel afweren genoemd (omdat ze ‘oude pijn’ afweren): Angst, Ontkenning van behoeften (Ja alles gaat goed, ik heb nergens last van), Primaire afweer (Ik kan het niet, ik ben slecht, ik ben dom), Valse hoop (overcompenseren) en Valse macht (oorzaken zoeken buiten jezelf om en anderen de schuld geven, slachtoffer rol). Het doel van het toepassen van PRI is dat je het heden gaat ervaren zoals het werkelijk is en dat is vaak verrassend onbelast. 

de herontdekking van je ware zelf PRI ingeborg bosch

Ik ken Sophie omdat ze ooit naar een event is gekomen van Go With The Glow en daaruit is een waardevolle vriendschap ontstaan. Ze vertelde mij over PRI en op haar advies ben ik het boek gaan lezen “De Herontdekking van het ware zelf”. Ik ben toen bij Sophie in een coaching traject gegaan en heb vier sessies achter de rug die mij zoveel inzichten hebben gegeven. Met hulp van Sophie ben ik een innerlijke observator aan het ‘installeren’ die detecteert wanneer er sprake is van een afweermechanisme. En dat is soms best heel moeilijk om te herkennen, want je kent jezelf tenslotte zoals je bent, en dat is voor jou normaal. “Ik ben nou eenmaal zo” denk je dan. Maar stapje voor stapje en met vallen en opstaan ben ik aan het herkennen wat er gebeurt als ik boos word, terwijl ik me eigelijk afgewezen voel, of als ik in het heden bang word, terwijl ik eigelijk oude pijn van verlating voel. 

Om te helen is het van groot belang om te beseffen hoe destructief het kan zijn om jezelf tegen oude pijn te beschermen. Door de afweer mechanismen te herkennen en los te laten kan er gewerkt worden aan een heelwordingsproces. Dit is een proces dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van je leven en dat van de mensen om je heen. Psychotherapeut en oprichter van PRI Ingeborg Bosch beschrijft in haar boek: “En is de zijntoestand, die door de grote spirituele leermeesters als ‘verlichting’ wordt beschreven niet precies dat: een toestand waarin we geen afweermechanismen meer gebruiken? Onze natuurlijke staat van zijn. We realiseren ons dit vaak niet omdat we niet leven in het heden, in het moment van nu.”

Voor mij draagt dit stukje psychologie ook bij aan mijn spirituele groei. Voor mij betekent spiritualiteit het realiseren wie we daadwerkelijk zijn. En of dat dan betekent dat we allemaal Spirituele wezens zijn met een menselijke ervaring, of dat we ons rationeel bewust worden van onze gedachten, in de spirituele practices word je uitgenodigd om je niet te identificeren met je gedachten en met je gevoelens. Je bent de observeerder, de aanschouwer, de “ik”. Op deze manier kan Yoga, meditatie en een pad naar zelfrealisatie op een psychologisch niveau je dus brengen naar je “hogere zelf”, je verlichte zelf, of zoals in PRI beschreven wordt “Een geheel bewustzijn die verrassend onbelast is”.  

Sophie heeft mij geholpen om licht te schijnen op plekken waarvan ik dacht dat het al licht was. Herken je iets in dit artikel en mocht je geïnteresseerd zijn in PRI, check op youtube de video van Ingeborg Bosch : “Wat is PRI” of lees het boek “De herontdekking van je ware zelf”.

Wil je er actief mee aan de slag? Dan raad ik vanuit het hart Sophie aan als aangewezen persoon via coachingbysophie.nl