Afval recyclen, downcyclen of upcyclen ?

Zorgelijk vroeg viel Earth overshoot day dit jaar op 29 juli. Dit is de dag dat we de grondstoffen die moeder aarde kan geven voor het desbetreffende jaar op hebben gemaakt, en we leven op reserves. Duurzaam kopen is voor ons niet meer genoeg om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Want kopen = kopen. De productie van nieuwe spullen (of dit nou duurzaam gebeurt of niet) blijft intensief voor de aarde en haar beperkte grondstoffen. Daarbij komt er bij de productie van nieuwe spullen ook meer afval. Wist je dat de gemiddelde Nederlander bijna 490 kilo afval weggooit? Tijd voor actie! Dit betekent niet dat je niets meer mag kopen, maar we kunnen wel veel vaker gebruik maken van de grondstoffen die er al zijn. Hoe kunnen we efficiënt met ons afval omgaan? Door je afval te scheiden haal je afval uit de afval stroom en kan het verwerkt worden tot nieuwe producten. Dit kan op drie manieren: recyclen, downcyclen of upcyclen.

Recyclen

Recyclen, je kent het wel. Je brengt je glas naar de glas bak, je papier naar de papierbak en je plastic naar de bedoelde container. Recyclen is het proces waarbij producten die als afval worden gezien (deels) verwerkt worden tot nieuwe producten. Op deze manier zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig waardoor er bijvoorbeeld minder bomen voor papier gekapt hoeven te worden.

Glas kan oneindig gerecycled worden. Het glas hoeft niet schoon te zijn en de deksel mag je erop laten. Kleine moeite dus om je glas te scheiden van de rest van je afval.

Downcyclen

Bij downcycling heeft de gerecycleerde grondstof niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof en worden waardevolle producten en materialen omgezet in minder waardevolle producten en materialen. Denk bijvoorbeeld aan oud textiel dat gebruikt kan worden als isolatie materiaal. Kennen jullie Circulair platform Circl op de Zuid as? Dit gebouw is geïsoleerd door het gebruik van vezels uit 16.000 ingezamelde oude jeans.

Upcyclen

Upcycling is het tegenovergestelde van downcycling en is de toekomst als je het ons vraagt! In dit proces wordt er vaak op basis van creativiteit, originaliteit en inspiratie gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten uit oude materialen, met een vaak duurzamere functie. Dit kan in een simpele vorm zijn zoals het pimpen van je oude spijkerjasje waardoor je deze weer met enthousiasme wil dragen. Een andere vorm is dat afvalproducten opnieuw tot grondstoffen worden verwerkt, zodat er opnieuw een product uit gevormd kan worden. Iemand die hierin het goede voorbeeld geeft is Nic&Mic. Dit bedrijf vertelt door middel van haar producten het verhaal van de Art of Upcycling en probeert in de breedste zin van het woord bij te dragen aan het bevorderen van de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden, het stimuleren van bewustzijn rondom de plasticsoep en het hergebruik van materialen. In samenwerking met Ashanti Design, een organisatie die de cut-offs van kledingfabrikanten in Madagascar opkoopt, worden er door Zuid-Afrikaanse wevers op grote weefgetouwen kwaliteitstextiel gemaakt waarvan producten zoals toilettassen, zitzakken, tassen en kleurige accessoires geproduceerd. 

Nic&Mic upcyclen
Nic&Mic upcyclen Afrika
via www.nicmic.nl

via www.nicmic.nl

Zero waste

De meest duurzame manier van leven is natuurlijk géén afval produceren. Dit wordt ook wel zero-waste genoemd. Hoe kun je hier zelf mee aan de slag gaan?

Neem bijvoorbeeld altijd een vervulbaar flesje water mee, of een mee-neem-bakje als je eten to-go haalt. In de Bosboom Toussaint straat in Amsterdam vind je een zero waste winkel genaamd Little Plant Pantry. Met je eigen potjes en zakjes kun je hier terecht voor granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen, en basic huishoudartikelen. Ook hebben ze heerlijke maaltijden en gebakjes to stay or to go, huisgemaakte amandelmelk en beautyproducten. Het hele assortiment is veganistisch, ethisch verantwoord en milieuvriendelijk. 

We hopen dat we jullie geïnspireerd hebben om meer mindful met afval om te gaan. Het begint allemaal bij de kleine moeite van het afval scheiden. Wij hebben thuis vier verschillende afval bakken voor plastic, papier, glas en overig. Als je niet zeker weet waar een bepaald afval product thuis hoort kun je https://www.afvalscheidingswijzer.nl/ raadplegen.