Waarom kleding doneren niet altijd duurzaam en ethisch verantwoord is

Vooruit, nog maar een t-shirt mee naar huis. Je hebt er al vijftien maar het kost toch geen drol. Ruimte in je kast is zo gemaakt, je brengt gewoon wat oude shirts van vorig jaar naar de kleding container, ben jij er van af en maak je er iemand anders blij mee. Toch?

Inmiddels hebben onze impulsieve aankopen geresulteerd in bergen kledingmassa waar niemand meer raad mee weet. In Nederland alleen al, verzamelen we jaarlijks 238 miljoen textiel afval. Dit is velen malen groter dan de goededoelenwinkels kunnen verkopen. Gevolg: miljoenen kledingstukken worden rechtstreeks verscheept, voornamelijk naar Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Wat zijn de gevolgen van deze grootschalige kledingstroom?

Foto: Rachel Ecclestone

Foto: Rachel Ecclestone

Het goede nieuws is dat we ook op andere manieren kunnen omgaan met onze kleding(afval).

4 tips om duurzamer om te gaan met onze kleding(afval):

 1. Consuminder! Hoe minder er ín je kast bij komt, hoe minder er uit hoeft. Ruil met of leen vaker kleding van vrienden of vriendinnen.

 2. Verkoop je kleding op marktplaats of op de IJ-hallen. Of doneer het aan een tweedehandswinkel bij jou in de buurt. Zo houd jij er wat aan over, en krijgt je kleding een waardig tweede leven.

 3. Zoek een textielcontainer die niet wordt geleegd bij een goed doel maar bij een textiel recycling bedrijf.

 4. Doe eens gek! Pimp je oude kleding of ga ermee naar een goed naaiatelier om ze om te laten toveren tot iets wat je nog wél leuk vindt!

1) De lokale naaiateliers worden uit de markt gedrukt door de handel van tweedehands kleding van buiten Afrika. In Zambia en Ghana draagt 75 tot 80 procent geïmporteerde tweedehandsshirts, -schoenen en -jurken. Dit zorgt ervoor dat voor kleinere lokale textiel bedrijven en honderdduizenden naaiateliers de concurrentiestrijd een verloren zaak is.

2) Het grootschalig verschepen van onze afdankertjes is een enorme belasting op ons milieu. Om een beeld te geven: één vrachtschip genereert net zoveel vervuiling als 50 miljoen auto’s.

3) Maar 35% van ons kledingafval is uiteindelijk herbruikbaar. Het overgrote deel van de kleding belandt uiteindelijk alsnog op een afvalberg om onder andere deze redenen: de kwaliteit is niet goed genoeg, de maten komen niet overeen met het postuur van de mensen en de kleding past niet bij de weersomstandigheden.

Foto: Rachel Ecclestone

Foto: Rachel Ecclestone

Foto: Rachel Ecclestone

Foto: Rachel Ecclestone

expo.jpg

Om aandacht te vragen voor deze kwestie deed ik (Loulou) mee als game changer aan de expositie Make me feel things - The art of sustainability, georganiseerd door goat organic apparel. Voor deze expositie vormen zes game changers een duo met zes kunstenaars om hun visie op duurzaamheid te vertalen naar een kunstwerk. De kunstwerken zullen van 14 tot 31 maart 2019 te zien zijn in de Fashion for Good Experience.

Ik vormde een duo met ontwerpster Lisa Konno en wij exposeerden een jas, top en broek uit de Yours Truly collectie, die volledig gemaakt zijn van vintage sjaals uit kledingcontainers. Hiermee wil ik aandacht vragen voor de revaluatie van oude kledingstukken. Er is een grote misvatting op het doneren van kleding in containers. We moeten met volledig bewustzijn naar het punt keren waar je besluit of je iets wel of niet gaat aanschaffen. We moeten vaker NEE zeggen tegen nieuwe spullen en vaker JA tegen hergebruik.

 Voor dit project ontwierp ik een uniek t-shirt waarvoor ik een filmstill heb gebruikt uit de film “Good Will Dumping”. Een Teledoc die Lisa Konno aan het maken is over de wereld van kledingdonatie. Hierin komen gestileerde mode wezens voor die Lisa heeft ontworpen van textiel uit kledingcontainers. De film gaat in oktober in premiere op het NFF en wordt daarna uitgezonden op BNN/VARA. Je kunt op dit T-shirt bieden door 5 + je naam te smsen naar: 0611204115. De opbrengst gaat naar JustDiggit die zich o.a. in zet voor het verkoelen van de aarde.