Nic&Mic: ‘upcyclet’ fast fashion kledingafval

Voor onze rubriek sustainable guide zijn wij altijd op zoek naar merken en initiatieven die duurzaam ondernemen en een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Wij ontdekten Nic&Mic; een duurzame sociale onderneming die van upcyclen een kunst maakt! Resten van de fast-fashion industrie geven zij weer nieuw leven. Hiermee creëren ze werkgelegenheid voor Afrikaanse wevers en houden ze het vakmanschap in leven. Nieuwsgierig? Lees verder!

Lees het artikel over afval recyclen, downcyclen of upcyclen hier.

nic&mic

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in de kast heeft hangen, waarvan er minstens 50 kledingstukken al meer dan een jaar niet gebruikt zijn? Starend voor een overvolle kledingkast hebben we “écht niks om te dragen” en blijven we dus kopen. Want ja, kleding is nog nooit zo goedkoop geweest. De lage financiële waarde van de gekochte kledingstukken komt het milieu echter duur te staan. Om in onze onverzadigbare behoeften te kunnen voorzien worden er wereldwijd jaarlijks 80 miljard kledingstukken geproduceerd. De consument ziet niet wat voor enorme berg afval de fast-fashion industrie veroorzaakt. Veel van deze kledingafval wordt verbrand of gedowncyclet naar isolatie materiaal of vulling voor matrassen. 

nic&mic

Nic&Mic ging op zoek naar een manier om die afvalberg duurzaam weg te werken. Door de kunst van het upcyclen willen ze bijdragen aan het bevorderen van werkgelegenheid in ontwikkelingslanden, meer bewustzijn creëren rondom de plasticsoep en aandacht vragen voor hergebruik van materialen. Hiervoor gingen ze een samenwerking aan met Ashanti Design, een organisatie die kledingafval van de fast-fashion industrie opkoopt en daar door Zuid-Afrikaanse wevers op grote weefgetouwen omtovert tot vrolijke zitzakken, tassen, kussens en kleurrijke accessoires van hoge kwaliteit. Elk product is handgemaakt en uniek. De hele keten van producent tot aan leveranciers die betrokken zijn bij Ashanti Design, zijn Afrikaans. Zo ontstaan er niet alleen hoogwaardige producten, maar wordt er ook werkgelegenheid gecreëerd en blijft het vakmanschap behouden voor toekomstige generaties.

Waarom onze jaarlijkse 238 miljoen textiel afval lokale naai ateliers in Afrika uit de markt drukken lees je in dit artikel.  

Photo credits: Claire Gunn

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nic&Mic. Kijk voor meer informatie en hun hele assortiment op https://www.nicmic.nl/nl/.