Eddie Stern en Deepak Chopra lanceren een gratis app voor optimale ademhaling in samenwerking met Moby

Tijdens het officiële pers ontbijt van de Inner Peace Conference bij Delight Yoga, lanceerde Eddie Stern de Breathing app die hij samen met Deepak Chopra en Moby ontwikkelde.  In ons dagelijkse leven worden we constant blootgesteld aan maatschappelijke druk, een steeds hoger tempo van leven en een immense overload van informatie. Meer en meer mensen voelen zich vaak overprikkeld en ervaren regelmatig stress. Daarom sloegen de gerenommeerde yogi Eddie Stern (o.a. yoga teacher van Gwyneth Paltrow, Madonna en Chris Martin) en New York Times bestseller Deepak Chopra de handen ineen en introduceren ze een gratis app die rust en kalmte teweeg brengt door middel van begeleide ademhalingsoefeningen. Al door de app met enige regelmaat, slechts enkele minuten, te gebruiken, sturen we signaaltjes naar onze hersenen wat resulteert in een staat van balans, mentale kalmte en innerlijke rust, oftewel ‘inner peace’. Door middel van de app kan iedereen leren mediteren als een monnik, met niets anders dan zijn/haar eigen ademhaling. De app is kosteloos te downloaden via I-tunes en vanaf volgende maand ook te verkrijgen voor Android. 

Eddie Stern at Delight Yoga. Picture by Veralyn Plooijer

Eddie Stern at Delight Yoga. Picture by Veralyn Plooijer

Release stress and find inner peace in just a couple of breaths

Geïnspireerd door Boeddhistische monniken, onderbouwd door wetenschap

De ademhalings-app is geïnspireerd op resonantie, de wetenschappelijke term voor het ‘fenomeen’ wat ontstaat wanneer hartritme, bloeddruk en hersengolven op een coherente frequentie komen. ‘Resonant breathing’ ontstaat wanneer we onze ademhalingsfrequentie verlagen van 15-18 keer, naar nog maar zes maal per minuut. Dit is het standaard ademhalingstempo van beoefende yogi’s en Boeddhistische monniken tijdens meditatie. Deze manier van ademhalen vermindert de symptomen die we ervaren wanneer we gestrest zijn. Naast de stimulans van persoonlijke balans, zorgt deze techniek ook voor een verhoogde alertheid en een verbeterd immuunsysteem. Extra bijkomende voordelen zijn dat we hierdoor beter in staat zijn om voorbij onszelf te denken en het ervaren van meer eenheid in de wereld.

Picture by Veralyn Plooijer

Picture by Veralyn Plooijer

‘Resonant breathing’ kun je zien als een soort stress ‘reset button’

Over de Breathing App

De app is simpel, weldoordacht ontworpen en begeleid de gebruiker naar de gewenste resonantie frequentie van zes ademhalingen per minuut. Door middel van simpele keuzes in het menu bepaal je zelf de lengte van je ‘practice’, en jouw voorkeur voor de ademhalingsratio: het aantal secondes dat je in- en uitademt. De app biedt daarnaast muziek van Moby, die speciaal geproduceerd is vanuit het ‘brainwave entrainment’ principe, waardoor je hersengolven synchroniseren met de frequenties van de ritmische tonen. De frequentie van ‘resonance breathing’ hangt verder samen met de delta hersengolffrequentie, een hersenstaat die tevens ontstaat tijdens de remslaap en bij diepe meditatie. 

Persontbijt bij Delight Yoga met dank aan The Cold Pressed Juicery, Abbot Kinney, Rock Your World en Superfoodies

Persontbijt bij Delight Yoga met dank aan The Cold Pressed Juicery, Abbot Kinney, Rock Your World en Superfoodies

Over de makers

Deepak Chopra, M.D., FACP, NYT best selling author van meer dan 85 boeken, oprichter van the Chopra Center and Jiyo.com, begeleidde de wetenschap en context van de app.  

Eddie Stern, yoga teacher, auteur en key-note spreker uit New York, bedacht het concept en schetste de blauwprint van de app.

Sergey Varichev, een app. ontwikkelaar woonachtig in Amsterdam (maar oorspronkelijk uit Wit-Rusland) codeerde de app. en zette de blauwprint om naar een goed-werkende app. 

Moby, muzikant, DJ, auteur en fotograaf geboren in New York, die wereldwijd meer dan 20 miljoen albums verkocht, ontwikkelde de ‘breathing cue sounds’ en de muziek voor de app.

The Breathing App is gratis verkrijgbaar via de iTunes App store en vanaf volgende maand ook beschikbaar voor de Android.